Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Riadalom a romák körében!

2008.11.26

A felszabadító front okozott riadalmat a romák körében
2008-11-26. 17:49

A Magyar Gárda felvonulásáról szóló hírek keltek szárnya Jászkiséren, ami miatt jónéhány roma fejezte ki rosszallását, és pattanásig feszült a helyzet a településen — érkezett szerkesztőségünkbe az olvasói telefon. A helyi kisebbségi önkormányzat vezetője is hallott minderről, de ő nem látta ilyen veszélyesnek a történteket.

Az információ kapcsán sikerült kiderítenünk, hogy a magát nemzeti oldalhoz soróló, és bevallásuk szerint nem politizáló szervezet, a Véderő Honvédai Nemzeti Felszabadító Front tartott tagtoborzást a településen. A csoportosulás az eseményre meghívott több szervezetet is, köztük a Magyar Gárda vezetőit.

A jászkiséri Eszes Tamás, a rendezvényt tartó szervezet vezetője rámutatott, hogy összesen mintegy huszan- harmincan gyűltek össze, de minden probléma nélkül zajlott le a toborzás. Mint elmondta, a régi és a modern katonai hagyományokat tagjainak átadó szervezetük célja — amellett, hogy maguk nem kívánnak belefolyni a politikába —, hogy egy asztalhoz ültesse a jelenleg szétforgácsolt nemzeti oldalt. A jelképrendszerében és viseletében a némileg a két világháború közötti fasiszta félkatonai szervezetekre emlékeztető csoportosulás vezetője szerint azért mossák őket össze a nácikkal, mert olyan ősi magyar jelképeket használnak, amit egykoron a fasiszták kisajátítottak. Azért tartották egy magánház udvarán az eseményt, mert közintézményben arra nem kaptak engedélyt.

— Volt olyan helybéli roma, aki megpróbált ellentétet szítani, és riogatni az embereket — mondta Csomor András, aki házának udvarán megengedte, hogy a szervezet megtartsa rendezvényét. — Ám szerencsére a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője elejét vette mindennek.

— Nem volt békétlenség romák és nem romák között Jászkiséren eddig sem és úgy gondolom, hogy ezután sem lesz — mondta el érdeklődésünkre Ráczné Ajtai Terézia, a kisebbségi önkormányzat elnöke.

— Voltak, akik arra szólítottak volna, hogy szervezzünk tiltakozó megmozdulást a rendezvény miatt, de ettől mi elhatárolódtunk. Békés volt a rendezvény és az is maradt, nem láttunk okot arra, hogy tiltakozzunk.

Keretes anyag: Az önkormányzat nem adott helyet

Mint megtudtuk, a helyi művelődési házban szerették volna tagtoborzójukat megtartani a szervezet tagjai. Hajdú László polgármester szerint azonban egy ilyen rendezvénynek nincs helye önkormányzati intézményben. Arról értesült, hogy a Magyar Gárda nevének hallattán többen aggodalmukat fejezték ki, de végül minden probléma nélkül lezaljott az esemény.

(a SZOLJON cikkének szóról szóra való átvétele; kommentálható)

 http://lanchidradio.hu/toborz%C3%B3_miatt_agg%C3%B3dtak_a_j%C3%A1szk%C3%ADs%C3%A9ri_rom%C3%A1k_20081126


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

romák

(rambo, 2010.02.21 07:52)

Hát megélhetési lopás ide-oda, a törvényeknek mindenkire kéne vonatkoznia.Aki lop, lecsapni a kezét, aztán majd a végén nem lesz mivel lopnia:D

Magyarország a magyaroké!

(Megélhetési lopás, 2009.08.18 16:02)

Retek cigók,még ők félnek? Féljenek is,visszakapják amit ők adtak nekünk. Megélhetési lopás is van 20ezer forintig. Ki hallott ilyet? Bemegyek majd a TESCO-ba és 19.995Ft-ig megrakom a kosarat és kijövök (mert megélhetési lopás) ha meg akarnak állítni feljelentem őket rasszizmusért. Ennyi!

n.norbi76@citromail.hu

(norbi, 2009.04.17 13:55)

nekem is tetszik:))

rico413@citromail.hu

(Krisz, 2008.11.26 22:26)

Én szólok is hozzá.Korrekt cikk.Nekem tetszik:)